Η Αλήθεια Για Τους Μύθους Της Υγιεινής Διατροφής

Πώς ξέρουμε τι γνωρίζουμε; Συχνά, οι γνώσεις μας προέρχονται από την επανάληψη και τις ιστορίες. Στην παιδική ηλικία, τα αποκαλούμε παραμύθια ή ιστορίες για ύπνο. Διασκεδάζουν ή ψυχαγωγούν και έχουν με το περιστασιακό ηθικό μάθημα. Ωστόσο, ως ενήλικες, αυτές οι ιστορίες ή μύθοι μπορεί να είναι επιβλαβείς όταν αρχίζουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις βάσει των συχνά ανακριβών στοιχείων τους.

Αυτό συμβαίνει συχνά στις επιλογές τροφίμων, ειδικά όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους. Μέσω της επανάληψης, ακόμη και λανθασμένες πληροφορίες μπορούν να διαπεράσουν τις σκέψεις μας και να παρεμποδίσουν τους στόχους απώλειας βάρους. Το πρόβλημα είναι, πολλές ιδέες ή ιστορίες γύρω από την απώλεια βάρους επαναλαμβάνονται τόσο συχνά, καθίστανται πιστευτές.

Ας εξετάσουμε την επιστήμη πίσω από μερικές από αυτές τις folklore:

Μύθος # 1: Δεν υπάρχει αδένας αποθήκευσης νερού στο ανθρώπινο σώμα που αδειάζει με τη δίαιτα.

Οι υποστηρικτές αυτής της πλάνης υποστηρίζουν συνήθως ότι η διάσπαση του γλυκογόνου στο ήπαρ, ένα κοινό φαινόμενο στο σώμα ενός dieter, προκαλεί απελευθέρωση του νερού. Το ανθρώπινο ήπαρ ζυγίζει περίπου 3 κιλά και το γλυκογόνο αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 10% αυτού. Έτσι, το νερό από το συκώτι θα μπορούσε να συμβάλει σε λιγότερο από μισή λίβρα απώλεια, και αυτό είναι όλο το βάρος του ήταν το νερό.

Οι λάτρεις πλάνης δείχνουν περαιτέρω ότι τα προϊόντα διάσπασης του μεταβολισμού του λίπους απελευθερώνουν νερό. Ωστόσο, για τους τεχνικούς, οι περισσότερες από αυτές τις χημικές αντιδράσεις χρησιμοποιούν αρχικά το νερό αρχικά, αντί να το απελευθερώνουν.

Μύθος # 2: Η παράκαμψη των γευμάτων είναι ένας πρακτικός τρόπος για να χάσετε βάρος.

Όταν παραλείψετε ένα γεύμα, το σώμα σας χρησιμοποιεί αποθηκευμένα μόρια σακχάρων τα οποία έχουν μετατραπεί σε γλυκογόνο. Αυτά τα αποθέματα βρίσκονται στο ήπαρ και στον μυϊκό ιστό. Μόλις αυτά φύγουν, το σώμα σας μετατρέπεται σε άλλες θρεπτικές πηγές για τις συνεχείς ενεργειακές του ανάγκες. Αφού παραλείψετε ένα γεύμα κάτω από αυτή την περίσταση, το σώμα σας μετατοπίζεται σε μεταβολισμό “νηστείας” που οδηγεί σε καταστροφή πρωτεϊνών.

Εάν τρώτε σύμφωνα με τις εξελικτικές κατευθυντήριες γραμμές, δηλαδή το σωστό συνδυασμό τροφίμων για το σχεδιασμό του σώματός σας, θα σπάσετε το λίπος και όχι τις πρωτεΐνες, διότι μην παραλείπετε το γεύμα.

Μύθος # 3: Η Πυραμίδα Τροφίμων είναι ένας καλός τρόπος για να φάει κανείς για να διατηρήσει ένα υγιές βάρος.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ κυκλοφόρησε την Πυραμίδα Τροφίμων το 1980 και κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση στις αρχές του 2005. Η Πυραμίδα υποστηρίζει μια διατροφή με άφθονα ψωμιά, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά και φρούτα. Ωστόσο, οι αποφάσεις σχετικά με τις επιλογές τροφίμων είναι πολύ πιο πολύπλοκες από αυτές που ακολουθούν μια λίστα με τα συνιστώμενα τρόφιμα. Οι επιλογές τροφίμων μας είναι αποτέλεσμα συνδυασμού σημάτων σώματος, πολιτισμικών επιρροών, συνηθειών, γεγονότων, ανθρώπων, συναισθημάτων και πεποιθήσεων. Από την εισαγωγή της Πυραμίδας Τροφίμων, η παχυσαρκία έχει γίνει πανδημική. Φαίνεται ότι η προώθηση της γεωργικής οικονομίας δεν εξυπηρετεί τη δημόσια υγεία.

Μύθος # 4: Η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλών λιπαρών είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος.

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχουν υποστηριχθεί τα τελευταία 20 χρόνια και η περιεκτικότητα σε λίπος της αμερικανικής διατροφής έχει μειωθεί στην πραγματικότητα ελαφρώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά το ποσοστό παχυσαρκίας έχει υπερδιπλασιαστεί. Γιατί; Μέρος του λόγου είναι ότι μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών δεν είναι το σωστό μείγμα καυσίμων για τον τρόπο που σχεδιάστηκε το ανθρώπινο σώμα. Πάνω από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης αναπτύχθηκαν οι μεταβολικές μας οδοί. Η αρχική διατροφή συνίστατο κυρίως στη διαθέσιμη βλάστηση, σε εποχιακά περιορισμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, καθώς και σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπη.

Μύθος # 5: Η μέτρηση θερμίδων είναι απαραίτητη για την υγιεινή διατροφή και την απώλεια βάρους.

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται περίπου 11-12 θερμίδες ανά λίβρα βάρους την ημέρα για να διατηρήσει το σημερινό βάρος του. Για ένα άτομο 200 κιλών, αυτό θα ήταν περίπου 2400 θερμίδες. Περίπου 3500 θερμίδες καταναλώνονται για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Έτσι, για να χάσετε 10 κιλά, ένας dieter θα έπρεπε να φάει 3500 λιγότερες θερμίδες. Θα ακολουθήσει, ότι με την κατανάλωση 500 λιγότερων θερμίδων την ημέρα, θα χρειαστούν πάνω από δύο μήνες για να χάσουν αυτά τα 10 κιλά.

Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτός ο σημαντικός περιορισμός θερμίδων είναι δυσάρεστος και μη βιώσιμος. Για όσους έχουν δοκιμάσει μια διατροφή με μειωμένες θερμίδες, είναι εξοικειωμένοι με το πόσο δύσκολο είναι αυτός ο τρόπος ζωής. Τι κάνετε όταν, στις 5 μ.μ., όλες οι θερμίδες της ημέρας έχουν φύγει και εξακολουθείτε να είστε πεινασμένοι;

Το σώμα επεξεργάζεται διάφορες θρεπτικές ουσίες διαφορετικά. Δεν είναι απαραίτητα η συνολική ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται που οδηγεί σε απώλεια βάρους ή κέρδος. Είναι σημαντικό το ποσοστό των διαφόρων θρεπτικών συστατικών και η μετάβαση στον μεταβολισμό του καύσου του λίπους.

Δυστυχώς, τα ανταγωνιστικά συμφέροντα βασίζονται σε αυτά τα “γεγονότα” και συμβάλλουν στη διαιώνιση της ύπαρξής τους. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να ενημερώσετε τον εαυτό σας για το πώς εξελίχθηκε το σώμα σας και τη διαδικασία του μεταβολισμού του σώματός σας εάν θέλετε να μάθετε πώς πρέπει να φάτε και πώς να χάσετε βάρος. Πιστεύοντας ότι οι μύθοι διατροφής θα σας κρατήσουν μόνο στον κύκλο της σειράς dieter.